Genel Bilgiler

Kuruluş

Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Yüksek Öğretim Kurulu’nun 2016tarihinde kurulmuştur.  Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Yerel Yönetimler Programı 2006-2017 eğitim öğretim yılında önlisans eğitimine başlamıştır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında normal örgün öğretime başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.


Kazanılan Yeterlilik

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere YEREL YÖNETİMLER alanında önlisans diploması verilir.


Yeterlilik Düzeyi

Önlisans


Kabul ve Kayıt Şartları

Ülkemizde üniversitelere giriş için ÖSS seçme sınavında başarılı olmak gereklidir. Önlisans programlarına giriş sadece bu sınavdan alınan puana bağlıdır. Öğrenciler sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM, YÖK’e bağlı bir kurumdur. ÖSYM, bütün başvuruları alır, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe göre sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birine yerleştirir. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınavın sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinde yapılır. Kayıt için gerekli belgeler; 1-Lise ve dengi okul diploması 2-ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi


Önceki Öğrenimin Tanınması

Tüm yüksek öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Siirt Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Yerel Yönetimler alanında ön-lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamış olması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına ulaşmış olması gerekir.


Program Profili

Yerel Yönetimler Programı; Siyaset, hukuk, kamu yönetimi, kentleşme ve çevre sorunları konusunda eğitim almış, özellikle yerel yönetimlerin ve devlet sektörünün çeşitli kademelerinde görev alacak yönetim anlayışının gerektirdiği teorik bilgilere sahip, bu bilgileri uygulamaya aktarabilecek özellikle yerel yönetimler (İl Özel İdareleri, Belediyeler) için ara eleman, alt ve orta düzey yönetici yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu programa girmek isteyen öğrenciler kendilerini halkla ilişkiler, yönetim bilimi, personel yönetimi konularında iyi yetiştirmelidirler. Ayrıca bu elemanlar kamu yönetimi konusunda bilgili, başka insanlarla işbirliği yapabilecek kadar uyumlu ve geçimli olmalıdırlar.


Program Çıktıları

PÇ-11- Kamu hukukunu bilir.
PÇ-22-Ekonomik ve sosyal olayları takip ederek, yerel bazda yaşanan sorunlara çözüm üretir.
PÇ-33- Kentleri etkileyen çevre ve kentleşme sorunlarının çözümüne ilişkin fikir geliştirir.
PÇ-44- Yerel yönetimlerin insan kaynaklarını ve mali hizmetlerini yürütür.
PÇ-55- Ekonomik hayatı ve işletmenin iç ve dış çevresini analiz eder.
PÇ-66- Türkiye’nin yönetim yapısını tanır.
PÇ-77- Yerel yönetimler alanındaki mevzuatı bilir ve değişiklikleri takip eder.
PÇ-88- Atatürk ilke ve inkılâplarını bilir.
PÇ-99- Temel bilgi teknolojilerini kullanır.
PÇ-1010- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar.
PÇ-1111- En az bir yabancı dil kullanır.

Mezunların İstihdam Profili

Bu programdan mezun olanlar "Yerel Yönetimler / Mahalli İdareler Meslek Elemanı" unvanını alır. Bu unvanı kazanmış kişiler meslek hayatlarında yerel yönetimlerin tepe yöneticilerinin en yakın yardımcıları olarak çalışırlar ve alınan kararları yürütürler. Yerel Yönetimler Programından mezun olanlar, genellikle İl özel idareleri belediyeler, valilikler ve bunlara bağlı kuruluşlarda görev alırlar. Avrupa Birliği sürecinde yerelleşme dolayısıyla ve ülkemizdeki yerel yönetimlerin giderek etkinliğinin artması dolayısıyla bu alanda çalışacak yetişmiş elemana büyük ihtiyaç vardır.


Öğr. Gör. ABDULLAH ELMAS
Güncelleme : 12.01.2022 01:37:18